skip to Main Content

De ideale vacaturetekst schrijven

 

Een goede vacaturetekst opstellen wordt helaas vaak onderschat. Het moet in de meeste gevallen snel gebeuren, want ‘we hebben immers NU iemand nodig’. Wellicht klinkt dit wat zwaar… maar een goede en prikkelende vacaturetekst is van groot belang om een juiste kandidaat te vinden.

In deze tijd van schaarste op de arbeidsmarkt dienen werkgevers ervoor te zorgen dat de ‘kandidaat-reis’ perfect in elkaar steekt. Deze reis begint bij de eerste keer zien en het lezen van een vacature en eindigt bij het ondertekenen van het arbeidscontract bij zijn of haar nieuwe werkgever.

Schrijf voor de perfecte kandidaat

Het klinkt zo logisch, maar er wordt nog vaak te weinig rekening mee gehouden. Stemt de vacaturetekst af op de doelgroep? Wie wil je aanspreken? Welk type mensen zijn dat? En nog het belangrijkste: Waardoor worden deze mensen getriggerd en gedreven?

Pas als je inzicht hebt verkregen in wie de perfecte kandidaat is, kun je een goede vacaturetekst opstellen. Het inzicht wat jouw ideale kandidaat drijft, kan op verschillende manieren verkregen worden. Onderschat dit onderdeel niet; dit is veruit het belangrijkste bij het opstellen van een goede vacaturetekst. Bij Nijwald maken we hiervoor gebruik van een gevalideerde methode.

Wie of wat is die welkome aanvulling in het team?

Een functie met specifieke werkzaamheden vraagt om een uniek persoon met eigen talenten. Om inzicht te krijgen wie nodig is, moeten de verschillende taken binnen de functie goed gespecificeerd te worden.

Met dit inzicht gaan we middels onze methodiek een ideaal profiel voor de kandidaat opstellen. Vervolgens gaan we op basis van het gewenste profiel een passende vacaturetekst opstellen. Verschillende type mensen worden getriggerd door specifieke woorden. Door deze woorden slim te verwerken in de vacaturetekst wordt de kans op reacties van ‘ideale kandidaten’ aanzienlijk verhoogd.

Samen de ideale vacaturetekst opstellen

Heeft u binnenkort een nieuwe medewerker nodig of krijgt u te weinig reactie op de huidige openstaande vacatures? Laten we samen kijken hoe we de vacatureteksten kunnen optimaliseren en hierdoor de juiste potentiële kandidaten aanspreken. Neem contact met ons op.