skip to Main Content

Jobhoppers: Wat moeten we ermee?

 

Jobhoppen wordt gedefinieerd als het verlaten van een baan vóór het voltooien van tenminste één volledig jaar bij een bedrijf. Volgens onderzoek schaadt jobhoppen de kans op werk meer dan leeftijd of werkloosheid.

Het is zelfs gebleken dat 39% van de recruiters en managers jobhoppen noemen als grootste obstakel voor werkzoekenden.

Aan de andere kant kan jobhoppen ook gezien worden als een slimme, soms noodzakelijke, strategie om vooruit te komen. Het snel overstappen van baan is vaak vanuit ambitie geboren. Jobhoppers doen wat ze moeten om hun doel te bereiken en de gewenste stappen te maken.
Een ander argument wat vaak wordt aangedragen door jobhoppers is dat de vorige baan niet hetgeen was wat ze ervan verwacht hadden.

Wat moet je als recruiter of manager nu geloven? Hoe groot is de kans dat ze ook binnen een jaar niet ook bij uw bedrijf weggaan? Frustrerend genoeg is er geen juist antwoord. Wanneer een jobhopper op sollicitatiegesprek, neem dan het volgende in overweging:

1. Kijk verder dan duur in vorige dienstverbanden

Loyaliteit en op iemand kunnen bouwen is uiteraard belangrijk. Een werknemer die er (nog) niet in geslaagd is om minstens zes maanden bij dezelfde werkgever te blijven kan een aantal keren ontslagen zijn, zelf teveel van een baan verwachten, zich gemakkelijk vervelen of onzeker zijn over wat hij of zij wil doen om in zijn of haar levensonderhoud te voorzien.

Aan de andere kant zijn bepaalde sectoren zwaar getroffen door de recessie. In sommige gevallen kan een werkzoekende meerdere malen ontslag hebben gekregen als gevolg van een reorganisatie – dus niet door zijn of haar eigen schuld. Misschien waren de werkomstandigheden ongunstig, dus hij/zij vertrok zodra een betere kans aantrad. Dit maakt iemand niet perse ontrouw, maar er is wel een bepaalde levensstandaard en een bepaalde verwachting van doorgroeimogelijkheden waaraan moet worden voldaan. Tot slot is het mogelijk dat een werknemer meerdere uitzendbanen heeft aangenomen en dus geen jobhopper is, maar iemand die nog geen vaste aanstelling heeft gevonden.

2. Stel de juiste vragen

Het stellen van de juiste vragen is de sleutel tot het vermijden van risico’s met een jobhopper. Het doel hiervan is om te achterhalen welke motieven de sollicitant heeft gehad voor het verlaten van een vorige baan EN welke motieven hij/zij heeft om bij jou in dienst te treden. Ook dien je de omstandigheden goed in kaart te brengen voordat je een oordeel kunt geven. Zoals al eerder aangegeven; het verlaten van meerdere banen hoeft niet perse een slecht teken te zijn.

Een andere mogelijkheid om dit in kaart te krijgen is om te bepalen of ze dankbaar zijn voor de kansen die vorige werkgevers hem of haar geboden hebben. En hoe hij of zij zich over vijf jaar ziet… Een vraag die bijna elk sollicitatiegesprek terugkeert. En niet zonder reden; het geeft namelijk een goed inzicht in de gedachtegang en de mate van ambitie.

3. Vertrouw op je intuïtie

Uiteraard kun je door de juiste vragen te stellen veel essentiële informatie achterhalen. De persoon zelf blijft hierin echter het belangrijkste. Vertrouw vooral op je gevoel. Als je voelt dat iets niet lekker zit, maar je kunt het niet plaatsen; probeer te achterhalen waarom je dit negatieve gevoel hebt. Waarschijnlijk is er een reden voor deze waarschuwing.