skip to Main Content

Sollicitatietips van Ulrike

22-11-2018 door Ulrike Leus

Yes! Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek bij die gave werkgever waar je erg enthousiast over bent. En nu die baan binnen hengelen!

Helaas is dat vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan; een sollicitatiegesprek voeren gaat niet iedereen van nature even goed af. Ik ga je hierbij helpen door zes tips te delen die je meteen kunt toepassen.

Tip 1. Goede voorbereiding is het halve werk

Het klinkt wellicht als een cliche, maar zo belangrijk. Door je goed voor te bereiden ben je in staat om veel beter en sneller in te spelen op de vragen die jouw gesprekspartner stelt. Pas deze tips toe om je goed voor te bereiden:

  • Bestudeer je eigen CV en loop voor jezelf nog even door welke taken, opdrachten, projecten etc. jij hebt uitgevoerd bij je vorige werkgevers. Oftewel: Denk na wat je wilt vertellen over je vorige werkervaringen, wat je hebt bereikt en waar je trots op bent.
  • Bekijk en lees de website van de werkgever goed door, zodat je op de hoogte bent van de diensten en producten die de werkgever aanbieden.
  • Is of zijn de na(a)m(en) van jouw gesprekspartner(s) bekend? Raadpleeg Google en/of Linkedin zodat je weet met wie je aan tafel zit.

Door spanning kun je dingen vergeten te vertellen. Schrijf van tevoren op wat je wilt vertellen en neem je eigen aantekeningen mee en bedenk van tevoren welke vragen je wilt stellen. Hiermee laat je zien dat je er serieus over na hebt gedacht.

Tip 2. Maak een goede eerste indruk

Uit onderzoek is gebleken dat een mening over je medemens voor 70% binnen de eerste 10 seconden wordt gevormd. De overige 30% wordt ingevuld naarmate je de ander beter leert kennen.

Binnen de eerste tien seconden moet je dus zorgen voor een goede indruk. Zorg dat je er goed en verzorgd uit ziet. Trek passende professionele kleding aan waarin jij je goed voelt. Geef een stevige handdruk zonder de botten van je gesprekspartner te breken. En vergeet je map of blocnote met aantekeningen niet.

Tip 3. Versla de STAR-methode

Een gesprekstechniek die veel wordt toegepast tijdens een sollicitatie is de STAR-methode. Dit staat voor:

  • Situatie – Wat was de situatie?
  • Taak – Wat was jouw inbreng binnen deze situatie?
  • Actie – Welke acties heb jij in deze situatie ondernemen?
  • Resultaat – Wat was het resultaat door jouw acties?

De STAR-methode wordt vaak als confronterend ervaren. Het dwingt jou als sollicitant tot het volledig onderbouwen van jouw keuzes, acties en verantwoordelijkheden.

Het goede nieuws; de STAR-methode is goed te oefenen met een vriend of familielid. Stel een aantal voorbeelden op en denk er goed over na hoe je deze doorloopt op basis van de STAR-methode.

Tip 4. Eerlijk en oprecht

Zorg in een sollicitatiegesprek dat je van je eigen kracht uit gaat. Hiermee bedoel ik niet dat je jouw gesprekspartner even haarfijn gaat uitleggen hoe de wereld in elkaar steekt… Maar wees zelfverzekerd, eerlijk en oprecht in je antwoorden. Teveel je gesprekspartner naar de mond praten zonder dat je achter je antwoorden staat is voor beide partijen niet goed.

Een sollicitatiegesprek komt van twee kanten; de werkgever moet een goed en eerlijk beeld van jou krijgen om te oordelen of jij bij het bedrijf past. Net zo belangrijk is het voor jou dat een werkgever aansluit bij jouw behoeften en ambitie.

Tip 5. Geen vingertjes wijzen

Bij tip 3 heb ik al het één en ander uitgelegd over de STAR-methode, wat heel erg gericht is op jou en jouw handelen in bepaalde situaties. En precies daarin is jouw gesprekspartner geïnteresseerd. Wordt er een vraag gesteld over een (werk)ervaring waar het niet helemaal lekker liep, zorg dan dat je bij jezelf en je eigen handelen in die situatie blijft, zonder de verantwoordelijkheid af te schuiven naar collega’s en/of managers waarmee je destijds samenwerkte.

Tip 6. Maak een wishlist

Je gaat wellicht je nieuwe baan tegemoet. Die baan gaat een groot deel van jouw dagen invullen. Het bepaalt jouw geluk en persoonlijke ontwikkeling. En gaat er voor zorgen dat er brood op de plank komt. Wellicht moet je zelfs ontslag nemen om de baan te nemen.

Het maken van deze keuze is daarom heel erg belangrijk en moet weloverwogen worden genomen. Maak een lijstje van zaken die jij belangrijk vindt in jouw nieuwe baan. Zorg ervoor dat je er tijdens het gesprek achter komt of deze uitdaging voldoet aan jouw wensen.

Ga ervoor!

Met deze tips ben jij helemaal klaar voor je gesprek. Mocht je nou tegen zaken aanlopen die niet genoemd worden in dit artikel, neem dan gerust contact op met mij of mijn collega’s van Nijwald!