skip to Main Content

Vijf tips om een burn-out te voorkomen.

 

Vandaag werd het uitgebreid besproken in het nieuws; burn-out klachten komen vaker voor dan ooit. Niet gek, want we worden voortdurend geprikkeld en gestimuleerd om harder te lopen, meer geld te verdienen en ‘succesvoller’ te worden.
We vergeten hierbij aan ons eigen welzijn te denken. In dit artikel geven wij een vijftal tips die je kunnen helpen bij het voorkomen van een burn-out.

1. Stille reflectie

Neem even een pas op de plaats en trek je terug voordat je in het geweld van de werkdag gaat verkeren. Bepaal voordat je aan het werk gaat in alle rust welke taken je hebt en beoordeel deze op waarde en prioriteiten. Evalueer vervolgens aan het eind van de werkdag wat je allemaal hebt gedaan, en hoe je dit proces kunt verbeteren om zodoende meer rust te krijgen.

2. Ontwikkelen van een dagelijks ritueel

Een strategie die iedereen kan toepassen om stress te verminderen is het ontwikkelen van een persoonlijk en praktisch ritueel dat je elke dag uitvoert. Bijvoorbeeld elke ochtend een kopje koffie of thee drinken aan een tafel of op een locatie ver weg van jouw bureau. Andere voorbeelden zijn het maken van een wandeling op de vroege ochtend of een middagslaapje van 20 minuten. De sleutel is om iets leuks te vinden en daar aan vast te houden!

3. Druk vaker op de knop Pauze

Druk je wel eens op de pauzeknop tijdens een werkdag? Als je dat namelijk wel doet, bied je jezelf de tijd en ruimte om te bepalen of hetgeen wat je aan het doen bent nog wel het juiste is. En kun je vervolgens bijsturen, indien nodig. Het effect hiervan is dat je efficiënter en bewuster gaat werken, wat je vervolgens weer meer rust geeft.

4. Leef in het nu

Dit klinkt misschien wat zweverig voor mensen, maar leven in het nu is een zeer goede manier om stress te verminderen. Focus op de toekomst creëert angst, en het denken over het verleden creëert spijt. Bovendien bestaat de toekomst niet, want als die eraan komt, is dat in het huidige moment. Het enige wat er bestaat is het nu. Door je te richten op het huidige moment kun je stress aanzienlijk verminderen.

5. Waar raak jij bevlogen van?

Last but not least: Een hele goede strategie om stress te verminderen is om inzicht te krijgen in hetgeen waar jij energie van krijgt. Met dit inzicht kun je jouw (werk)dag veel gestructureerder inrichten. Begin met belangrijke taken die jouw energie geven en wissel deze af met de ‘rotklusjes’.

Een tool die gebruikt kan worden om inzicht te geven in hetgeen waar jij bevlogen van raakt, is onze eigen CVI. Met de resultaten die voortvloeien uit de CVI zul je merken dat je veel bewuster wordt van de dagelijkse taken die je uitvoert en de energie die dit wel of niet geeft.

Kom te weten waar jij energie van krijgt en zet dit inzicht om naar een productievere werkdag met minder stress: Doe gratis de CVI op onze website.